Halbrohr József: Élettörténetem

Nagyapánk, néhai Halbrohr József 1968-ban megírta visszaemlékezéseit, melyben nem csak a saját életét, de a család évszázados múltját is megörökítette. Ez a kézirat a családunk egyik féltve őrzött kincse.

A zsidóság számára az egyik legfontosabb parancs a Mondd el fiaidnak, mely az emlékezetkultúrának oly fontos eszköze. Ennek a parancsnak a betartása adta a világnak a Bibliát, mely a teremtést, a szabadulást, a néppé válást adja tovább az utókornak. Ugyanakkor fontos elemei a nemzetségtáblák is. A mai kor embere már nem – vagy csak elvétve – foglalkozik azzal, hogy honnan jött, kik voltak az ősei, mivel foglalkoztak, hogy éltek. Az évszázadok óta vallásukra büszke Halbrohrok tartoznak annyival, hogy a család egyéni történetét, mint a nagy, globális történelem egy darabját most közreadják.

            A szabadkai Halbrohrok a boldog békeidőkben a város egyik legnagyobb adófizetői voltak, szállodát és családi házat építettek, majorságot irányítottak, részt vettek a hitközség fontos és kevésbé fontos ügyeiben. Együtt éltek a várossal.

            A Mondd el fiaidnak parancs a kivonulás ünnepekor, Pászkakor hangzik el. Ilyenkor a legfiatalabb gyermek évszázadok óta egy kérdéssort tesz fel megválaszolásra. Most a legfiatalabb szabadkai Halbrohr fiúk közreadják a nagyapja naplóját. A nagyapa és az ősök iránti tiszteletből, az elmondás kötelességéből.

Halbrohr Nataniel

Halbrohr Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük